کلمه کلیدی مناسب چه جور کلمهای است؟
در سئو یک موضوع مهم این است که متوجه بشوید کاربر چهطور فکر میکند و رفتار او را حدس بزنید. این که شما چگونه فکر میکنید، شاید چندان اهمیتی نداشته باشد؛ آن چه که مهم است نحوه فکر کردن غالب کاربران و انتخاب کلمه توسط آنها برای جستوجو در گوگل است. به عنوان مثال، ممکن است شما تصور کنید کسی که قصد خرید مایکروفر از برند LG را دارد، اینگونه سرچ خواهد کرد: «مایکروفر LG». در صورتی که غالب کاربران عبارت «خرید مایکروفر ال جی» را سرچ میکنند.
موضوع مهم دیگر این است که امروزه کاربران برای دست یافتن به نیازهای مختلف خود متوسل به اینترنت میشوند. اما آیا همه کلماتی که کاربران جستوجو میکنند به درد شما خواهد خورد؟
ممکن است یک کلمه کلیدی به کسبوکار شما مرتبط نباشد و یا برای سایت شما ارزشآفرین نباشد. بدین معنا که کاربر با مراجعه به سایت شما تبدیل به مشتری نمیشود. مثلاً برای یک سایت مشاوره تلفنی (از نوع پولی)، بالا آمدن در نتایج جستجوی گوگل با عباراتی مثل «مشاوره تلفنی رایگان» احتمالاً بیفایده است. چون کاربری که این عبارت را جستجو کرده به دنبال استفاده از خدمات رایگان مشاوره بوده است، در صورتی که شما خدمات خود را رایگان ارائه نمیدهید.
علاوه بر موارد فوق، بالا آمدن سایت شما در کلماتی که جستجوی زیادی نداشته و در عین حال رقبای قوی برای آن وجود دارد (در واقع یک کلمه کلیدی سخت است)، منطقی به نظر نمیرسد.
یک کلمه کلیدی خوب کلمهای است که:
۱. سودآورد باشد؛ یعنی به زمینه کاری شما مرتبط باشد و در صورت جستوجوی کاربران، این کلمه منجر به درآمدزایی برای شما بشود.
۲. ترافیک مناسبی داشته باشد؛ یعنی میزان جستجوی روزانه این کلمه کلیدی توسط کاربران به اندازهای باشد که ارزش سئو کردن داشته باشد.
۳. میزان جستجو و سختی در بالا آمدن این کلمه به صورتی باشد که ارزش سئو شدن داشته باشد.
روش شناسایی کلمات کلیدی
برای این که مطابق با آنچه در بالا گفته شد، بتوانید یک فهرست کلمات کلیدی مناسب برای سئوی سایت خود تهیه کنید، لازم است فرآیندی را طی کنید. در این فرآیند شما گام به گام فهرست خود را دقیقتر کرده تا در نهایت به فهرست نهایی کلمات کلیدی خود دست پیدا کنید.
در این فرآیند علاوه بر این که لازم است با شناخت حوزه کاری خود، نحوه جستجوی کاربران سایت خود را حدس بزنید، با استفاده از ابزارها و روشهایی که توضیح داده خواهد شد، خواهید توانست این فهرست را دقیقتر و کاملتر نمایید.
گامهایی که لازم است برای شناسایی کلمات کلیدی برای سئوی وبسایت خود طی کنید به شرح زیر است:
۱. فهرستی از کلمات کلیدی تهیه کنید.
برای شناسایی کلمات کلیدی لازم است در ابتدا فهرستی از کلمات مرتبط با حوزهای که با آن سروکار دارید تهیه کنید. برای این کار از روش brainstorming یا همان طوفان فکری استفاده میکنید. بدین صورت که همه کلماتی که به ذهنتان میرسد را یادداشت میکنید.
از پیشنهادات گوگل غافل نشوید.
در قدم بعدی کلمات کلیدی اولیه که یادداشت کرده بودید را در گوگل سرچ میکنید و اگر بخش پیشنهادات گوگل، مورد جدیدی داشت به لیست خود اضافه میکنید. پیشنهادات گوگل داغترین جستجوهای گوگل در حوزههای مرتبط با کسبوکار شما است که دیگر کاربران سرچ کردهاند. پیشنهادات گوگل در قسمت پایین صفحه نتایج جستجو قابل مشاهده است:
کلمات هممعنی را با ابزار lsigraph پیدا کنید.
پیدا کردن فهرستبندی نهفته (کلمات هممعنی و همخانواده) که با نام lsi keyword شناخته میشوند، روش دیگری برای بهتر کردن فهرست کلمات کلیدی وبسایت شماست. این کلمات، علاوه بر بخش پیشنهادات گوگل، از طریق سایت lsigraph.com نیز در دسترس هستند.
کافی است کلمات کلیدی لیست خود را که تا به اینجا آماده کردهاید در این سایت وارد کنید و کلمات همخانواده را از این سایت پیدا کنید. سپس این کلمات را نیز به فهرست خود اضافه کنید.
کلمات کلیدی سایتهای رقبا را بررسی کنید.
برای این که لیست کلمات کلیدی خود را کاملتر کنید راههای دیگری همانند بررسی سایت رقبا نیز وجود دارد. ابراز الکسا یکی از این راههاست که کلماتی که رقبای شما در آنها جایگاه خوبی دارند را تا حدی به شما نشان میدهد. این کلمات را نیز میتوانید به لیست خود اضافه کنید.
الیته نسخه رایگان این ابزار کلمات محدودی را در اختیار شما میگذارد و برای دسترسی به فهرست کامل لازم است که اکانت پولی این ابراز را تهیه کنید.
سایتهایی برای پیدا کردن کلمات کلیدی
علاوه بر ابزارهایی که برای پیدا کردن کلمات کلیدی نام برده شده، سایت keywordtool.io نیز میتواند به شما کمک کند. البته این سایت پولی است و در حالت رایگان تنها کلمات کلیدی مرتبطی که سرچ میشود را بدون اولویتبندی و فراوانی جستوجو نمایش میدهد و صرفاً برای ایده گرفتن مناسب است.
استخراج کلمات کلیدی از طریق انجمنها
روش دیگری که برای انتخاب کلمات کلیدی وجود دارد، بخش سؤالات فرومها است. فرومها جایی هستند که کاربران سؤالات خود را در حوزههای مختلف در آنجا مطرح میکنند. اگر شانس بیاورید و فرومی مرتبط با حوزه کار شما وجود داشته باشد، موضوع سؤالات کاربران نیز میتواند روش خوبی برای پیدا کردن کلمات کلیدی باشد.
۲. کلمات کلیدی بهدردنخور را غربال کنید.
همه کلمات کلیدی که تا الان در فهرست خود آوردهاید، لزوماً به درد شما نخواهد خورد. بنابراین لازم است یک بار این کلمات را مرور کرده و کلمات بهدرنخور را از فهرست خود حذف کنید.
در قدم اول کلماتی که به کسبوکار شما مرتبط نیستند و یا برای شما ارزشآفرین نیستند (در بالا در این خصوص توضیح دادیم) را از فهرست خود حذف کنید.
هر قدر کلمات کلیدی کوتاهتر و عمومیتر باشند، دست یافتن به رتبه بهتر در گوگل برای آنها دشوارتر است و با فرض موفقیت، فایده چندانی هم نخواهد داشت. چرا که هدف کاربر از جستجوی این عبارات کلی مشخص نیست.
مثلاً کسی که در گوگل واژه «مانتو» را جستجو میکند، هدفش چیست؟ خرید مانتو؟ دیدن مدلهای متنوع مانتو؟ الگوی خیاطی مانتو؟ و یا … . وقتی هدف کاربر از جستجو مشخص نیست، احتمال تبدیل این کاربر به مشتری سایت شما هم چندان زیاد نیست. علاوه بر این، گوگل برای کلماتی که اهداف کاربر از جستجوی آنها مشخص نیست محتواهای متنوعی نشان میدهد تا پاسخگوی نیاز کاربر باشد. بنابراین گرفتن جایگاه در این کلمات نه ساده است و نه سودمند!
بنابراین کلمات عمومی و کوتاه را نیز از لیست خود حذف کنید.
۳. بررسی میزان جستجوی کلمات کلیدی
تا این جای کار شما فهرستی از کلمات کلیدی بهدردبخور را جدا کردهاید. کلماتی که با حوزه کاری شما مرتبط است و نیز کاربران هدفمند را به سایت شما میآورد.
اما در این مرحله یک کار مهم لازم است انجام دهید. همه کلماتی که لیست کردهاید ممکن است برای شما ارزشمند نباشند. از این جهت که ممکن است اصلاً این کلمات توسط کاربران جستجو نشود. بنابراین لازم است میزان جستجوی هر کلمه را نیز بررسی کنید.
علاوه بر این، لازم است میزان سختی کلمات بررسی شود. کلماتی که سختی بالایی در قیاس با میزان سرچشان دارند، حداقل در ابتدای کار کلمات کلیدی مناسبی نیستند.
برای بررسی میزان سرچ و نیز سختی یک کلیدواژه توسط کاربران ابزارهای مختلفی وجود دارد. در ادامه هر یک از این ابزارها را به شما معرفی کرده و نحوه استفاده از آن جهت تهیه فهرست کلمات کلیدی مناسب برای سئو را تشریح خواهیم کرد.
ابزار keyword planner
شما میتوانید کلمات کلیدی خود را در این ابزار جستوجو کرده و میزان سرچ کلمات توسط کاربران را به صورت تخمینی از طریق این ابزار پیدا کنید. متأسفانه دسترسی به keyword planner رایگان نیست و لازم است یک کمپین فعال ادوردز داشته باشید.
در هنگام استفاده از keyword planner لازم است نکات زیر را مدنظر داشته باشید:
۱. علاوه بر بررسی آمار سرچ، لازم است ترندز را هم بررسی کنید. چرا که ممکن است یک عبارت خاص در یک زمان خاص ناگهان میانگین سرچ بالایی داشته باشد، اما به مرور کاهش پیدا کند. بنابراین با وجود بالا بودن میانگین سرچ در keyword planner (چون میانگین سرچ در بازه یکساله را نشان میدهد) ممکن است آن کلمه برای ما ارزش سئو کردن نداشته باشد.
۲. نکته دیگر این است که برخی کسبوکارها فصلی هستند. مثلاً سفر به مناطق گرمسیر. بنابراین ممکن است در عین این که میانگین سرچ چندان بالایی نداشته باشند، اما میزان جستجوی آنها در فصل خاص خود بالا باشد. بنابراین علاوه بر بررسی میانگین سرچ، لازم است ترندز هم بررسی شود.
۳. عددی که به عنوان میانگین سرچ به شما نمایش داده میشود، قطعی و دقیق نیست. چرا که این ابزار برای نمایش آمار تبلیغات گوگل است و از طرفی لینک اول همه کلیکها را دربرنمیگیرد. بنابراین این عدد همیشه پایینتر از میزان واقعی است.
۴. متخصصین سئو معتقدند عددی که keyword planner نشان میدهد را باید در عدد ۶ تا ۳۰ ضرب کرد تا به عدد واقعی رسید. این عدد بسته به زمینه کاری شما میتواند متغیر باشد.
ابزار kwfinder
ابزاری که میتواند جایگزین keyword planner بشود، kwfinder است. مزیت این ابزار نسبت به keyword planner این است که روزانه ۵ جستجوی رایگان به شما میدهد.
اما مشکل این ابزار این است که دیتای آن با دیتای keyword planner کمی متفاوت است، چرا که دیتای گوگل با تأخیر به آن داده میشود. اما در مجموع دقت بالایی دارد و اطلاعات آن به اطلاعات keyword planner نزدیک است.
با سرچ کلمه کلیدی مدنظر خود در این ابزار میتوانید کلمات مرتبط و نیز کلمات کلیدی دم دراز را پیدا کنید و به لیست خود اضافه کنید. دیگر اطلاعاتی که ابزار kwfinder در اختیار شما میگذارد شامل موارد زیر است:
- میزان سرچ متوسط ماهیانه (montly searches در بخش search volume)
- میزان سختی کلمه کلیدی (keyword difficulty)
به عنوان یک معیار، کلمات کلیدی مناسب کلماتی هستند که میزان سرچ ماهیانه آنها بیشتر از ۵۰ و سختی آنها کمتر از ۳۰ باشد. البته این اعداد با توجه به زمینه کاری شما ممکن است متفاوت باشد.
ابزار Google Trends
این ابراز به دلیل رایگان بودن و دسترسی آسان به آن مورد استفاده بسیاری از سئوکاران است. واقعیت این است که ابراز گوگل ترندز برای سئو چندان مناسب نیست، چرا که میزان سرچ را نمیتواند به خوبی نشان دهد و برای بسیاری از کلمات کلیدی با سرچ پایین (بخصوص کلمات longtail) اطلاعاتی ندارد.
اما یک استفاده مهم از ابزار گوگل ترندز این است که میتوان استمرار جستجوی کلمه کلیدی را در آن بررسی کرد. برای این کار لازم است به آدرس https://trends.google.com مراجعه کنید و با سرچ کلمات کلیدی و تنظیم بر روی worldwide بررسی لازم را انجام دهید.
اگر نمودار، دنس ثابتی داشت و یا رو به افزایش بود، در لیست کلمات باقی میماند. اما اگر روند نمودار کاهشی بود، یعنی میزان علاقه به کلمه احتمالاً رو به کاهش است و از لیست شما حذف میشود. البته در این میان لازم است به کلمات کلیدی فصلی دقت کنید. مثلا کلمه «خرید پالتو» قاعدتاً در فصول گرم سال سرچ کمتری دارد و روند کاهشی نمودار نمیتواند معیار درستی برای حذف آن باشد.
کلمه «کسب و کار اینترنتی» روند ثابتی دارد و کلمه کلیدی مناسبی از این جهت است.
همچنین این ابزار برای مقایسه بین چند کلمه کلیدی و انتخاب بهترین مورد از بین آنها میتواند مفید باشد. البته مقایسه کلماتی که تفاوت میزان سرچ بسیار بالایی دارند نیز در این ابزار خالی از اشکال نیست. چرا که برخی کلمات اگر چه سرچ پایینی دارند، اما برای ما ارزشمند هستند و به صرف نتایج مقایسهای گوگل ترندز نباید آنها را نادیده گرفت.
برای مثال مقایسه دو کلمه «کسب و کار اینترنتی» و «کلمات کلیدی مناسب سئو» ممکن است باعث شود که شما کلیدواژه دوم را حذف کنید.
ابراز MOZ
برای بررسی کلمه کلیدی با ابزار MOZ لازم است به آدرس https://analytics.moz.com/pro/keyword-explorer مراجعه کنید. این ابزار برای پیدا کردن میزان organic CTR کلمه کلیدی (درصد کاربرانی که روی نتایج این کلمه در گوگل کلیک کردهاند) به کار میرود. با جستجوی کلمات کلیدی در moz میتوانید میزان CTR را ببینید. اگر CTR کمتر از ۳۰% بود، نمیتوان از سئوی این کلمه نتیجه خوبی گرفت.
قابل توجه است که بهترین ctr بالای ۸۰% است.
همچنین سختی (Difficulty) از طریق سایت MOZ قابل مشاهده است. انتخاب کلماتی که دارای سختی بالای ۳۰ هستند میتواند چالش ایجاد نماید.
۴. بررسی میزان سختی کلمات کلیدی
تا این جای کار فهرست کلمات کلیدی سایت خودتان را آماده کردهاید. اما در روند سئوی یک سایت، علاوه بر انتخاب کلمات کلیدی مناسب، لازم است کلمات را اولویتبندی هم بکنید.
بنابراین، در این مرحله لازم است میزان سختی و آسانی کلمات کلیدی خود را مشخص کنید تا بر اساس آن استراتژی تولید محتوای خود را تعیین کنید.
برای این کار هر کلمه را در گوگل جستجو کنید. همه سایتهایی که در صفحه اول هستند رقیب شما هستند. لازم است رقبای خود را کاملاً بررسی کنید. آنالیز خود را بر اساس آیتمهای زیر انجام دهید:
۱. مشابهت کلمه کلیدی با عنوان صفحه: مهم است که بدانید سایتهای دیگر بر روی این کلیدواژه چقدر سرمایهگذاری کردهاند. در واقع باید بررسی کنید که آیا سایتهای دیگر بر روی این کلمه سئو کردهاند یا خیر. اگر نکرده باشند، یک فرصت عالی پیشروی شماست تا بدون داشتن رقیب در آن کلمه جایگاه بگیرید.
اما اگر همه سایتهایی که در صفحه اول نتایج گوگل هستند، برای این کلمه سئو کردهاند، کار شما سختتر خواهد شد.
۲. صفحه ورودی سایت که در آن کلمه کلیدی جایگاه گرفته است: وقتی که صفحه نتایج جستجوی گوگل برای یک کلمه کلیدی نشان میدهد که همه یا اغلب سایتها، صفحه اصلی خود را برای این کلمه سئو کردهاند رقابت دشوارتر است. در واقع لازم است شما نیز با این کلمه بر روی صفحه اصلی سایت خود بالا بیایید و اگر این موضوع در سایت شما امکانپذیر نباشد، رقابتی سخت و شاید غیرممکنی پیشروی شماست.
به همین ترتیب بالا بودن بر روی صفحات دسته رقابتی سادهتر را رقم میزند و صفحات داخلی (همان برگهها یا نوشتهها) سادهترین رقابت را از این جهت خواهند داشت.
۳. موضوع کلی سایت: هر قدر صفحاتی که در یک کلمه بالا هستند مربوط به سایتی تخصصیتر باشند، رقابت با آنها دشوارتر است. اگر صفحه نتایج جستجوی گوگل برای یک کلمه کلیدی نشان میدهد که اغلب سایتهایی که در یک کلمه در صفحه اول هستند، عمومی هستند، سئوی این کلمه سادهتر خواهد بود. اما در صورتی که سایتها تخصصی باشند، رقابت دشوار خواهد شد.
۴. میزان فعالیت در سایت: میزان فعالیت با توجه به حوزه کاری مشخص میشود. این فعالیت را میتوانید با توجه به تعداد کامنتها و نیز امتیازدهی در یک سایت بسنجید. هر قدر صفحه فعالتر باشد، رقابت با آن نیز دشوارتر است.
۵. اعتبار دامنه و جایگاه کلی سایت: این مؤلفه بر اساس اعتبار دامنه (DA)، اسپم اسکور (که از طریق ابزار MOZ قابل مشاهده است) و رتبه الکسا تعیین میشود. هر قدر اعتبار دامنه بیشتر، اسپم اسکور پایینتر و رتبه الکسا کمتر (بهتر) باشد، رقابت با آن سایت دشوارتر است.
۶. کیفیت محتوای صفحه: محتوای صفحاتی که برای یک کلمه کلیدی در صفحه اول نتایج جستجوی گوگل هستند را بررسی کنید. هر قدر محتوا باکیفیتتر باشد (انواع مختلف محتوا شامل متن، ویدیو، پادکست و عکس)، رقابت با آن دشوارتر است.
پس از این که همه موارد فوق را بررسی کردید، میتوانید سختی کلمات کلیدی خود را به صورت کیفی تخمین بزنید. با آگاهی از سختی و سادگی کلمات میتوانید کلمات سادهتر را در اولویت بگذارید و به مرور به کلمات سخت بپردازید.
ثبت ديدگاه